Aktiviteter

23 juni, 2016

Vi har olika aktiviteter i Japanska trädgården

Trädgårdsskötsel

Vi vill öppna för den som vill hjälpa till att vårda trädgården, se till att den alltid ser fin och välskött ut. Med förenade krafter borde det gå.

På söndagar klockan 14 låser någon låser upp förrådet med trädgårdsredskap på Byälvsvägen 38. Vissa veckor är vi också i trädgården på onsdagar 18 30.

Då kan man göra enklare trädgårdsskötsel, som att sopa stengångar och trappor, klippa ner långt gräs vid stenar och stubbar, kratta rent i torrsjöarna, plocka kottar eller plocka bort barr och småskräp från mossan så den trivs och frodas. Den som vill kan göra mer avancerade saker som att beskära träd och buskar.

Pål Bergström och hans fru Anneli, var ute varje dag och klippte gräs, beskar träd, formklippte buxbom och ljung, planterade nya växter och sopade undan barr och skräp från mossa och stentrappor. Det var ett heltidsjobb. Många sysslor som kunde delas upp på flera.

Adoptera

Du kanske vill sköta något i trädgården, ansvara för till exempel en sjö, något träd eller en typ av växt, sopa stentrapporna eller någon annan mera begränsad syssla. En förskola skulle kunna plocka kottar, några pensionärer kunde hålla mossan ren från barr och skräp eller någon kanske vill kratta den stora runda sjön runt alen.

Samu (作務)

Så kallas det fysiska enkla, praktiska arbete som görs med mindfulness, som en slags andlig praktik, Samu kan inkludera den typ av trädgårdsarbete som är nämnt ovan och är ett sätt att föra in mindfulness i vardagslivet. Samu är populärt på Zenkloster, där man sköter det löpande praktiska arbetet och samtidigt praktiserar mindfulness.

Meditation

Sittande och gående meditation.

En ide är att kombinera meditation med praktiskt arbete. Först en stunds sittande meditation och sedan trädgårdsarbete.

Shinrin-yoku

Skogsbad. Natur och skogsterapi. En japansk metod för att möta och få näring av naturen.

Event

Bagis gröna gatufest: Söndagen den 28 augusti ordnar boende på Byälvsvägen ”Bagis gröna gatufest” med visning av odlingar, loppis, kakbuffé med mera. I Japanska trädgården te, guidade visningar och meditativa vandring.

Lyktfest månfestival fredag 16 september fullmåe. Firas i Japan och Kina när mörkret tilltar vid fullmåne.
Taiko (trummor) och fue (bambuflöjt). Meditationspromenad i trädgården. Ta med din egen lykta och tänd när mörkret faller.

Körsbärsblommans dag våren 2017. För att fira vårens ankomst. I år har Japanska trädgården fått fem stycken körsbärsträd. De blommade redan i år, men nästa år kommer de rosa blommorna att slå ut för fullt.

Kurser

Med tiden har vi tänkt att ha kurser i japansk trädgårdsskötsel. Vi kan lägga upp kurser i samarbete med studieförbundet Studiefrämjandet.

Föredrag

Om Japansk trädgårdskonst. Berättelsen om trädgårdens tillkomst: Från igenvuxen aspdunge till en Japansk trädgård.

Dela: